Vrste fotonaponskih sustava

Fotonaponski sustavi uglavnom su klasificirani prema njihovim funkcionalnim i operativnim zahtjevima, sastavnim modulima i načinu spajanja na druge izvore napajanja ili električnu mrežu. Općenito, mogli bismo ih podijeliti u dvije osnovne skupine:

  • mrežne fotonaponske sustave
  • otočne fotonaponske sustave

Fotonaponski sustavi mogu biti dizajnirani da pružaju istosmjernu i/ili izmjeničnu energiju, mogu raditi povezani ili neovisno o distributivnoj mreži, a mogu biti i povezani s drugim izvorima energije ili sustavima za pohranu energije.

 

MREŽNI FOTONAPONSKI SUSTAVI (On grid)

Fotonaponski moduli pretvaraju solarnu energiju u električnu energiju koja se izravno isporučuje u elektrodistributivnu mrežu Hrvatske elektroprivrede. Ugovor o poticajnom otkupu sklapa se na razdoblje od 14 godina.

Što je potrebno:

  • fotonaponski moduli (paneli) – fotonaponski moduli na Vašem krovu ili na instalirani na tlu diskretno pretvaraju sunčevu svjetlost u čistu istosmjernu struju,
  • izmjenjivači (inverteri) – istosmjerna struja proizvedena u fotonaponskim modulima pretvara se u izmjeničnu, kompatibilnu sa mrežom, te se isporučuje u mrežu,
  • brojilo el.energije – mjeri količinu električne energije u kWh i pokazuje količinu proizvedene energije,
  • nadzor svih podataka – nadzor proizvodnje/potrošnje kako biste bili sigurni da sustav zadovoljava očekivanja u smislu profita.

 

OTOČNI FOTONAPONSKI SUSTAVI (Off grid)

Otočni sustavi su logični u slučajevima gdje opskrba konvencionalnom električnom energijom, ili nije dovoljna, ili nije konstantna, ili nije moguća. Solarna energija dostupna je svugdje i može omogućiti potrebnu količinu električne energije. Energija se pohranjuje u trenucima kada je ima kako bi se kasnije koristila kada je potrebna. Proizvodnjom vlastite energije postajete neovisni o javnoj mreži i bilo kakvim sekundarnim dobavljačima električne energije.

Što je potrebno:

  • fotonaponski moduli (paneli) – fotonaponske moduli na Vašem krovu ili instalirani na tlu diskretno pretvaraju sunčevu svjetlost u čistu istosmjernu struju,
  • baterije – istosmjerna struja je pohranjena u bateriji do kada god je potrebno,
  • kontrola punjenja -kontrola punjenja nadzire status baterije i ne dopušta joj da se prepuni ili potpuno isprazni,
  • izmjenjivači (inverteri) -istosmjernu struju pretvaraju u izmjeničnu za uređaje sa izmjeničnom strujom. Za uređaje koji rade sa istosmjernom strujom, izmjenjivač nije potreban, mogu se izravno priključiti na fotonaponski sustav.

Provjerite: